Получих много тежкко наследство от бившия главен прокурор, чийто мандат вие

...
Получих много тежкко наследство от бившия главен прокурор, чийто мандат вие
Коментари Харесай

Зартова, Джуджетата, прокурора с 98 просрочени дела... Сарафов отчете какво е свършил

Получих доста тежкко завещание от някогашния основен прокурор, чийто мандат вие с вашето гласоподаване прекратихте предварително. Това наложи да бъдат закрепени дълго натрупваните проблеми...

... Прокуратурата не може да остане същата. "

Това бяха някои от главните жалони през днешния ден на Борислав Сарафов, който пристигна на съвещание на Пленума, да регистрира какво е свършил от назначението си за и.ф. основен прокурор на 16 юни

Сарафов особено акцентира, че са прегледани назначените голям брой персонални инспекции от прокурор от ВКП по еднолична заповед на Гешев (простичко казано - с негово предписание дадени каузи се " изтеглят " във ВКП в София и там се проверяват, б.р.). Сарафов сподели, че смята тази процедура за порочна и към днешна дата тя към този момент е изцяло спряна.

" Тези инспекции са резултат на хиперактивността на някогашния основен прокурор в последния месец, преди да го отстраните ", поясни Сарафов.

Той формулира, че предшественикът му е имал " по-особен интерес " по някои от инспекциите, като за образец бе обещано, че Гешев в последните дни задвижи прокурорски инспекции даже против членовте на Висш съдебен съвет, които подписаха двете претенции за импийчмънта му.

Специално Сарафов подреди да се ревизира работата (или неналичието на работа) по " ВИП " делата - против магистрати, други лица с имунитет, министри и прочие

Сред чисто статистическите данни той изреди, че на два тура са му докладвали резултатите от надзора, който е изработен - един път върху 53 досъдебни производства, повторно - върху 27.

В резултат, както към този момент бе оповестено, има оферти за дисциплинарки против двама магистрати в черни униформи: полк. Антон Радойнов - прокурор, и полк. Добри Маринов – боен следовател от Велико Търново.

Има предложение от шефката на СГП за формиране на дисциплинарка против обвинителя Иван Първанов поради 4 каузи, по които не се е произнесъл в период.

Има предложение за наказване на прокурор Стефан Първанов, за който към този момент бе обнародвано как е карал чиновници от СГП да поставят ексклузивен труд, което не е негово право да подрежда.

Има още 7 препоръчани за дисциплинарки по разпореждане на Илиана Кирилова - шефка на Софийската градска прокуратура (СГП).

Със заповед на зам.апелативния прокурор Галя Маринова е предоставена инспекция на всички от СГП и столичното следствие във връзка с проблема " Осемте джуджета ".

Становището на проверяващите е, че са позволени дисциплинарни нарушения(това е настрана от делото, което към този момент тече против прокурор, както и против Петьо Еврото и жена му - за връщането на прословутото злато на Илия Златанов, б.р. Клуб Z).

Както към този момент бе обявено, Висш съдебен съвет одобри и образува дисциплинарки против въпросните 7 прокурори и следователи.

Днес Сарафов уточни и образеца с прокурор Максим Колев от ВКП, който за тествания период - от 1 януари 2022 до 12 юли 2023 година има закъснение на произнасянето по 98 преписки, което " съставлява редовно неспазване на периодите ", по думите на Сарафов. А по 13 от всички преписки се е произнесъл след приключване на 3-месечния период от образуването.

„ Това предложение смятам за особно значимо, защото сътрудниците от ВКП следва да дават образец и е неприемливо да просрочат на процедура всичките си преписки! "

Сарафов уточни още, че е наредил цялостна проверка на Софийската районна прокуратура и съответно на шефката й Невена Зартова. Това стана относително скоро - на 7 август. Вече има импортирано предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане и налагане на наказване на Невена Зартова.

Каза, че задачата на дейната му активност по санкции, само че и поощрения е била...

"... да може да се избегне уравниловката, да се поощрят сътрудниците, които имат положителни резултати и да се санкционарет тези, които изостават и петнят името на Прокуратура на Република България. "

Сарафов отново добави, че те (прокуратурата) са „ длъжници на обществото “, че „ прокуратурата натрупа много систематични неточности, като че ли се натрупаха неточности, които следва в този момент да бъдат поправени “.

Въпроси зададе единствено Атанаска Дишева, която - апропо - показа персоналното си мнение, че с наслада би приела той да взе участие в съвещанията на Висш съдебен съвет, макар че е и.ф.

" Вие имате цялостното право да участвате в Пленума ", сподели Дишева.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР